Kontakt centar: Tel: 035 247 740; Fax: 035 278 232 - Email: info@cssp.ba

Izvještaji ukazju;
da je u ovoj oblasti ostvaren tek ograničeni napredak
BiH treba preduzeti konkretne napore za uspostavljanje usklađenog pravnog okvira
moraju ojačati javne konsultacije sa civilnim sektorom i drugim stejkholderima 
planiranje mjera nije odgovarajuće

Zanemarivanje ovog pitanja ostavlja može ostaviti nesagledive posljedice

Održan osnivački skup EFEKT mreže za okolišno prihvatljivu energiju

ponedjeljak, 09 Mart 2015 15:01

U BiH 72% energije se proizvodi iz fosilnih goriva, uglavnom uglja. Šest ugljenih bazena zauzima prostor veličine 21.500 fudbalskih stadiona (14.000 hektara), površina zemljišta za odlaganje pepela i šljake samo iz dvije termoelektrane je veličine 9.230 fudbalskih stadiona (6000 hektara). Imamo uništena eko staništa, zagađene podzemne i površinske vode, kvaliteta zraka, posebno u zimskom peridu je alarmantna, a mortalitet u gradovima sa visokim sadržajem zagađenja vazduha viši je za 15 –20% u odnosu na gradove gdje je vazduh značajno čistiji.

Centar za razvoj i podršku je upravo zbog ovakvih i sličnih problema u okolišu inicirao formiranje mreže za okolišnu prihvatljivu energiju, te sazvao osnivački skup EFEKT mreže. Sastanak je održan u Sarajevu 06.11.2014, a članice mreže su osobe koje prvenstveno svojim pojedinačnim stručnim znanjem i kompetencijama mogu značajno doprinijeti institucionalnom i konstruktivnom pristupu rješavanju problema, te stvaranju okolišno prihvatljivog energetskog sektora u BiH i povećanju energetske efikasnosti.

EFEKT mreža već broji preko 40 osoba iz svih dijelova BiH, eminentnih domaćih i regionalnih stručnjaka iz oblasti građevinarstva, mašinstva, elektrotehnike, ekonomije, zaštite okoliša, ključnih uposlenika javne uprave na svim nivoima, novinarstva itd. Cilj EFEKT mreže je da postane prepoznatljiva u javnosti i prihvaćena od strane donosilaca odluka, kao kompetentan, profesionalan i legitiman predstavnik javnosti u kreiranju, realizaciji i evaluaciji javnih politika u oblasti energetske efikasnosti.

Priče u fokusu

Video

play video zastita okolisa

Dodatne informacije

Više informacija o sektoru "Zaštita okoliša i energetska efikasnost" možete naći na linku liderske organizacije:

O nama

Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Britanske ambasade, provode projekat "Održivost civilnog društva" - CSSP.

Kontakt

"Održivost civilnog društva" - CSSP

Ludviga Kube 7, 75000 Tuzla
 +387 35 247 740
info@cssp.ba

Newsletter

Ukoliko zelite da Vas redovno obavještavamo o novostima na projektu, molimo Vas da na slijedećem linku odaberete oblasti za koje ste zainteresovani i prijavite se na naš newsletter.

Prijava