Kontakt centar: Tel: 035 247 740; Fax: 035 278 232 - Email: info@cssp.ba

U proteklom periodu bio je u podređenom položaju
Decentraliziovano uređen
Strategije kulturne politike u Bosni i Hercegovini za period 2011-2014 je usvojen, a odobrila su ga entitetska i kantonalna ministarstva.

Institucije kulture u Bosni i Hercegovini nalaze se u  teškom materijalnom, kadrovskom i organizacionom

Zemaljski muzej BiH

ponedjeljak, 10 Avgust 2015 09:16

Zemaljski muzej Bosne i Hergovine nakon tri godine privremeno je otvorio svoja vrata.

Z Muzej 1Muzej se godinama finansirao iz grantova namijenjenih održavanju zbirki, no zbog radikalnog smanjivanja njihova iznosa kolektiv Muzeja ostao je bez sredstava potrebnih za normano funkcioniranje ove institucije.  Iz istog razloga uprava i kolektiv Zemljskog muzeja BiH odlučili su 2012. godine zatvoriti vrata ovog Muzeja za javnost. Unatoč tome, Muzej je nastavio s radom, a radnici bez ikakvih primanja već tri godine svakodnevno dolaze dežurati i čuvati kulturno blago BiH.

 

Z Muzej 2Izložba fotografija, međunarodno priznatog bosanskohercegovačkog fotografa, Zijada Gafića posvećena je radnicima i čuvarima našeg kulturnog blaga. Gafić zajedno s timom Udruženja AKCIJA od januara 2015. dolazi u Zemaljski muzej BiH gdje portretiraju njegove radnike i radnice. Svi portreti koji su izloženi predstavljaju jednog "čuvara", jednu nesipričanu priču o Zemaljskom muzeju, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uvjetima rada u ovoj instituciji. Ovaj fotodokumentarni projekt omogućava javnosti da po prvi put čuju priče čuvara naše kulturne baštine. Svaki portert govori o borbi za preživljavanje, te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene postojećeg stanja.

 
Z Muzej 3Z Muzej 4Fotodokumentarni projekt "Čuvari muzeja" dio je velike građanske akcije pod nazivom "Ja sam Muzej" kojom se želi solidarizirati sa radnicima Zemaljskog muzeja BiH, promijeniti javna slika ove institucije u medijima i javnosti te pri tom ukazati na tešku i neodrživu egzistencijalnu situaciju. Projekt "Čuvari Muzeja" idejno je osmislila Aida Kalender,  fotodokumentirao Zijah Gafić, a intervjue s radnicima obavio je tim Udruženja AKCIJA.  Brojni kulturni djelatnici, osobe iz javnog života, predstavnici međunarodne zajednice i nevladinog sektora došli su u Zemaljski muzej da bi na simboličan način jednosatnim dežurstvom u Muzeju ukazali na potrebu otvaranja ove, jedne od najznačajnijih državnih institucija kulture.

 

Više informacija možete naći na slijedećem linku: http://www.akcija.org.ba/vijesti/po%C4%8Detak-akcije-%E2%80%9Ede%C5%BEuram-za-muzej%E2%80%9C

 

Priče u fokusu

Video

play video kultura

Dodatne informacije

Više informacija o sektoru "Kultura" možete naći na linkovima liderskih organizacija:

O nama

Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Britanske ambasade, provode projekat "Održivost civilnog društva" - CSSP.

Kontakt

"Održivost civilnog društva" - CSSP

Ludviga Kube 7, 75000 Tuzla
 +387 35 247 740
info@cssp.ba

Newsletter

Ukoliko zelite da Vas redovno obavještavamo o novostima na projektu, molimo Vas da na slijedećem linku odaberete oblasti za koje ste zainteresovani i prijavite se na naš newsletter.

Prijava